Krönikor 

Är det dags för julskinkan att försvinna?

Om en vecka är det jul. Någonting som kanske är svårt att missa. Julkaoset har inte längre bara börjat utan är i fullaste blom. Julklappar, glögg, granar, kransar, mat, mat och mera mat. Allt ska fixas nu. Jag själv springer runt som en yr höna för att få ordning på allt som ska fixas, och då ska jag ändå lämna landet julaftons morgon – för att slippa all stress. Ironiskt.

Mitt under allt kaos sprang jag på någonting som fick mig att stanna till. Julskinkor. Julskinkor överallt. Julskinkor på Ica, julskinkor på Coop, julskinkor på Hemköp. Julskinkor överallt… förutom hemma hos någon. Alla verkar skippa skinkan i år och antingen byta ut den mot någonting annat eller bara helt enkelt… köra utan. Då slog det mig; den gamla julfavoriten är faktiskt inte längre julbordets ”number one”. 

Inte för att vara den som är den, men jag skulle vilja påstå att jag var lite före på bollen med just detta. Skinkan lämnade nämligen mitt julbord för ungefär 15 år sedan och byttes ut mot tofu och rotselleri (lovar att det är mer spännande än vad det låter). Och sen dess har jag bara väntat på att alla andra ska förstå grejen. Julskinkan är helt enkelt inte längre relevant. Kanske är jag partisk efter alla år av gräsätande, men siffror visar ändå på en minskad försäljning. Och det är siffror som minskat år efter år. En dag kommer julskinkan att försvinna och bara finnas kvar som ett minne av en gammal utdöd trend. Folk kommer tänka tillbaka på julskinkan och säga ”kommer du ihåg när vi tog grisrumpa, gned in den i senap och sen grillade den i ugnen i en halv evighet?” till varandra. 

Förra året slängdes och skänktes flera TON julskinkor för att ingen köpte det, enligt försäljningsstatistik från Nielsen och SVT Nyheter. Visst kan det vara svårt att förutspå framtiden och se exakt hur mycket som kommer att gå åt, men för att räkna flera ton fel måste man ju leva i någon slags förnekelse. Nej, kom med på banan och inse fakta. Julskinkan är passé.  

Charlotte Blomdell

Related posts