Nyheter Teknik 

Vård online – ökad vårdkonsumtion?

Något som vuxit explosionsartat de senaste åren är nätläkare. Pionjären var appen kry men snabbt dök fler alternativ upp som doktor.se och min doktor. I apparna får du träffa doktorer och sköterskor som ger dig hjälp med dina åkommor.

Som på en vanlig fysisk vårdcentral så betalar besökarna en besöksavgift för varje möte. En summa som kan skifta mellan de olika landstingen. Den avgiften är något som doktor.se har lyckats krångla sig runt och har sedan ett halvår tillbaka kunnat erbjuda kostnadsfri vård online. Eftersom de har köpt en vårdcentral i Sörmland där landstinget saknar patientavgifter.

I en intervju med Breakit.se berättar Martin Lindman om hur doktor.se vuxit mycket under hösten med sin unika plats på marknaden.

–     I november hade vi budgeterat 8,500 ärenden men hade 20,000, så det har gått fort.

I intervjun med Breakit.se pratar Martin Lindman mycket om hur deras affärsmodell är billigare för landstingen. 70% av deras ärenden behandlas av sköterskor vilket blir billigare för landstingen. Ett besök hos en sköterska kostar endast 300 kr jämfört med de 650 kr som ett läkarbesök kostar.

Landstingens nota blir alltså billigare hos doktor.se, men leder gratisupplägget till överanvändning och onödig vårdkonsumtion?

–     Absolut inte. Det finns ingen känsla av överkonsumtion och 20 procent fakturerar vi inte ens. Det finns en misstro mot svenskars vårdbehov, det tycker jag är cyniskt. Vill man överkonsumera sjukvård gör man det i alla fall, säger Martin Lindman till breakit.se.

Alla är inte övertygade

Susanna Börjesson på Närhälsan Billingen i Skövde är inte helt övertygad av vad Martin Lindman har att säga om vårdkonsumtionen.

–     Ökad tillgång ger också ökad efterfrågan. Om det finns fler och lättare alternativ att söka vård så kommer det leda till ett ökat vårdanvändande.

Om vårdapparna inte leder till att fler söker mer vård så borde en minskning ske hos de fysiska vårdcentralerna. Eftersom de nu söker vård online så borde de inte gå lika mycket till sina vårdcentraler de är listade på. Detta är inget som Susanna Börjesson märkt.

–     Jag har inte upplevt någon minskning. Snarare en ökning. Trycket på vårdcentralerna ökar hela tiden och onlinefunktionerna gör inget för att minska trycket på oss.

Att söka vård online tycker hon ändå inte bara behöver leda till ökad vård.

–     Det finns helt klart gånger då det är bra att kontakta en onlinetjänst för vård. Om man behöver ett läkarintyg för sjukt barn eller influensa snabbt så är det ett bra alternativ.

Gabriel Börjesson on Twitter
Gabriel Börjesson
Journalist at MKV News
Mångfaldig vinnare av guldspaden och även Pulitzer priset

Related posts