Nyheter 

Drömmen om college

Tänk dig att åka iväg till ett främmande land, bo i en främmande stad, i ett rum tillsammans med en främmande människa för att gå på en främmande skola. Det är ungefär förutsättningarna för en utbytestermin.

Klockan fem på nyårsafton 2018 avgår ett flyg från ett budgetflygbolag. Destinationen är JFK New York. På planet sitter två studenter från Jönköping University. De har ingen returbiljett bokad eftersom vistelsen kommer vara lång. I fyra månader ska de bo och studera på en av USA:s största college Penn State University i Pennsylvania. På planet berättar de tankarna om den kommande tiden.

Eftersom vi går i samma klass så känner vi varandra från tidigare och kan göra resan tillsammans, det är en trygghet som känns skön såhär i början.

Det är Ia som säger meningen som Joanna nickar och håller med om.

Ia Dillner och Joanna Andersson har alla valt att spendera vårterminen utomlands. I vanliga fall pluggar de på media och kommunikationsvetenskapliga programmet på Jönköping University. Eller JU som Joanna kallar det.

Skolan har väldigt många partneruniversitet så en stor del av vår klass har valt att åka utomlands på vår valbara termin. Det var en bidragande anledning till att jag sökte till JU, för att också kunna studera utomlands.

Just USA var direkt intressant för Joanna. Hon som alla andra nittiotalister har under sin uppväxt blivit matade med den stereotypa bilden av den amerikanska skolan, där röda plastmuggar kanske är den starkaste symbolen.

Haha ja jag är väl ganska stereotyp på det sättet med att drömma om det amerikanska collegelivet, men det är ju svårt att inte bli annat efter allt man sett på film.

Ia däremot har en annan relation till USA. Hon har tidigare varit i Missouri som au-pair och fått en chans att uppleva kulturen. Med en nästan obefintlig jante inställning blir allting mycket mer på andra sidan atlanten. Sverige uppfattar hon som alldeles för lagom. Utvecklingen av hennes engelska är också en bidragande orsak till att valet landade på USA.

Jag vill helt klart flytta hit någon gång i framtiden. Därför kändes detta som ett bra steg på vägen att leva här en längre tid och få så mycket erfarenhet som möjligt.

Hårt jobb innan avresa

Att studera utomlands har många fördelar. Att leva i en främmande kultur är en möjlighet som inte återkommer för särskilt många senare i livet. Även att träffa och umgås med helt nya människor.

Det går att räkna upp fler fördelarna men det gör inte att nackdelarna blir mindre. Det kan ofta vara en ganska dyr utflykt att göra. Allt från flygbiljetter till visum kostar sina modiga slantar. Vilket kom som något av en överraskning för Joanna.

Det var många fler och större utgifter än jag hade räknat med. Jag visste om att det skulle kosta en del men inte riktigt såhär mycket. Till slut tror jag att mina fyra månader här med allt inräknat kommer kosta runt 100 000.

Ia som hade tidigare erfarenhet av USA hade förkunskap om de stora kostnaderna det skulle innebära.

– Så fort jag fick min plats på Penn State godkänd förstod jag att det skulle behövas en del pengar för att finansiera resan. Därför har jag jobbat på ica varje helg senaste året. Det har såklart påverkat andra delar av mitt liv som tid för kompisar men det tycker jag att det är värt.

Det är inte bara pengarna som har bekymrat dem. Att få resa in i USA är ett privilegium som inte alla har. President Trump har inte heller gjort processen lättare. Om ett visum inte landar i brevlådan i tid så behövs hela resan ställas in.

– Stressen för att allt ska lösa sig har varit stor under hösten. Visumet har varit en del men skolan har också krävt mycket av oss. Att välja kurser och fixa boende har inte varit så lätt. Det hade varit skönt om skolan i Jönköping kunde hjälpt till mer.

Joanna i sitt nya hem på Penn State

På plats

Resan är en riktig strapats. Tolvslaget firas i luften med ett gäng spralliga flygvärdinnor som dansar fram genom gången i flygplanet. På plats i amerikansk tid kommer tillfället för att fira tolvslaget igen, men arbetarna på JFK är inte lika exalterade som flygvärdinnorna. Efter natten på flygplatsen är tunnelbanan in till stan nästa färdmedel. Desto längre in vagnen kommer mot Manhattan desto vitare blir innehållet i den. En halv dags bussresa från New York senare och Penn State är nått. En medelstor wallmartparkering under en grådisig himmel är det första intrycket direkt ut från bussen.

Med en avresa på nyårsafton har Ia och Joanna några dagar påsig innan skolan drar igång. Vi tar en promenad genom staden för att få enuppfattning om vad som erbjuds och hur campuset ser ut. Det första som slår migär stämningen av en öde stad. Vi går långa sträckor genom centrum utan att mötanågon. Joanna förklarar varför för mig.

Skolan börjar först på måndag. Det är därför det inte är någon här än. Det känns rätt skönt faktiskt att få en chans att se staden och bilda sig en uppfattning innan alla andra studenter kommer hit.

När skolan börjar så fylls den upp rejält. Det finns 50 000 studenter inskrivna på skolan som flyttar tillbaka inom loppet av några dagar. Som att en mellanstor svensk stad kommer till liv igen.

I den röran ska två svenska utbytesstudenter finna ett nyttliv. Ett liv bland snabbmatsrestauranger och final exams. De både är uppenbart nervösa inför utmaningen. Ia berättar vad hon tänker.

Det var längesedan jag var såhär nervös. Att få skolan och fungera men framförallt att få det sociala att fungera. Om det inte blir kul att vara här finns det ingen ide att stanna kvar

Gabriel Börjesson on Twitter
Gabriel Börjesson
Journalist at MKV News
Mångfaldig vinnare av guldspaden och även Pulitzer priset

Related posts