Kultur Lokalt Nyheter 

Hon debuterade med trebokskontrakt

Hon skrev boken som vann årets deckardebut 2017. Boken som förlagen slogs om. Boken som ledde till ett kontrakt på två böcker till i samma serie. För några månader sedan släpptes uppföljaren, och även den har fått bra kritik. När Österängens bibliotek i Jönköping skulle invigas i helgen bjöds hon in för att hålla i ett författarsamtal. Hon är den aktuella deckardrottningen: Lina Bengtsdotter.

När Lina Bengtsdotter skrev manuset som hon hoppades skulle bli hennes första utgivna bok arbetade hon i Stockholm som lärare. Boken skulle bli en fiktiv uppväxtskildring med spänningsmoment i. Hela hennes fritid gick åt att skriva. Hon slutade till och med att äta lunch med kollegorna för att hinna skriva en stund på lunchrasten.  Med stort hopp och höga förväntningar skickade hon in sitt bokmanus till flera förlag. Men manuset blev refuserat. Vissa förlag tackade bara nej. Andra svarade mer utförligt och berättade att de tyckte att hon var bra på att skriva. De undrade om hon kunde tänka sig att skriva om någonting annat.

Hon berättade för sin bästa vän om att ingen av förlagen ville publicera hennes bok. ”Men skriv en deckare då”, sa hennes vän. Hon gav förslag på vad som kunde hända i berättelsen och sa att den skulle utspela sig i Gullspång där Lina växte upp. En kriminalberättelse började växa fram hos Lina, och den försvunna flickan Annabelle skapades i hennes huvud.

Andra försöket blev en succé

När manuset till boken Annabelle var färdigt skickade hon åter igen in till flera förlag. Till skillnad från hennes första försök hade hon bestämt sig för att inte vänta sig att de skulle höra av sig. Men det gjorde dem. Redan 23 timmar efter hon mejlat sitt manus ringde ett av förlagen och ville träffa henne. Det hade hon aldrig varit med om förut. Lina Bengtsdotter var medveten om att förlagen har bråttom och har mycket att göra, och att de inte brukar träffar folk om de inte är intresserade. Lina bestämde med förlaget att de skulle ses redan nästa dag.

På väg till mötet fick Lina ett nytt samtal, där ytterligare ett förlag var intresserade av att ses. Och sedan kom det ännu fler samtal. Eftersom det var flera förlag som ville ha boken blev det budgivning. Linas vän, som nu har blivit hennes agent, sa åt henne att skriva baksidestexter på två böcker till. Det slutade med att Lina skrev ett avtal med bokförlaget Forum. Hon fick bokkontrakt för alla tre böckerna, och de kommer att släppas i 20 länder. Den första boken, Annabelle, kom ut i juni 2017. Med den boken vann hon årets deckardebut 2017 av Crimetime Specsavers Award. Sedan dess har hennes liv och hennes förutsättningar för att skriva förändrats.

Nu kan jag skriva på heltid. Jag skrev lika mycket innan, men jobbade nästan heltid som lärare samtidigt. Det har blivit mycket skönare, friare och enklare. Jag känner en sorts lågmäld lycka i att få arbeta med det jag älskar.

På Österängens bibliotek berättade Lina Bengtsdotter om vägen från hobbyskribent till publicerad författare.

Annabelle och Francesca

I boken Annabelle har en flicka försvunnit efter en vild fest i Gullspång. Charlie Lager, en ung polis från Stockholm, skickas dit tillsammans med en kollega för att leta efter flickan. Charlie har inte berättat för sina kollegor om sin uppväxt – ingen vet om att hon bodde i Gullspång tills hon var 14 år. När hon måste tillbaka till samhället hon växte upp i för att leta efter Annabelle, upptäcker hon också skrämmande saker om sitt eget förflutna.

I den nyaste boken Francesca följer man samma polis, Charlie Lager, som börjar undersöka ett olöst fall om en försvunnen internatelev 30 år tillbaka i tiden.  Båda böckerna utspelar sig till stor del i Gullspång – platsen där även författaren bodde tills hon var 16 år.

Mycket är ju taget därifrån. Ungdomarna i Annabelle festar till exempel i en gammal lanthandel, och det brukade vi också göra.

Huvudkaraktären Charlie Lager blev till från inspiration av kvinnliga släktingar, vänner och av Lina Bengtsdotter själv. Nu känns karaktären väldigt verklig för Bengtsdotter, och hon är glad över att Charlie och boken har satt Gullspång på kartan.

–       När jag var yngre ville jag bara bort därifrån, men nu känner jag en ganska stor kärlek till den platsen. Jag säger fortfarande att jag åker hem när jag åker dit. Jag känner mig väldigt trygg där och har många vänner kvar, berättar Lina Bengtsdotter.

Slänger mycket och provar sig fram

Många författare planerar mycket och strukturerar upp handlingen innan de börjar skriva, men det gör inte Lina. Hon planerar väldigt lite i förväg, och ser skrivandet som en förhöjd form av läsning där hon kan vara med och påverka handlingen.

      Jag skriver väldigt lustdrivet och utforskande. Jag slänger mycket och provar mig fram. Jag kanske först hittar någon karaktär som sedan inte funkar. För att vara mer tidsekonomisk så borde jag planera mer, men jag skriver inte på det sättet. Jag kan inte planera scener, utan det föds när jag sitter med händerna på tangenterna. Den tredje boken vet jag hur den ska sluta, och det är väldigt skönt. Det har jag inte vetat med de andra två böckerna.

Lina Bengtsdotter har sällan problem med skrivkramp, men tycker ibland att det är svårt att vara sin egen chef och hitta vilket arbetstempo som fungerar bäst för henne. Hon tycker också att det är svårt ibland att vara snäll mot sig själv och att inte lyssna på vad andra tycker.

Jag försöker att inte bli ängslig över vad folk ska tycka och tänka, och försöker tänka bort att jag faktiskt har en publik nu. Jag vill fokusera på vad jag vill säga, istället för vad folk eventuellt förväntar sig.

Fler böcker på gång

Nu till våren har hon inplanerade resor till Frankrike och Danmark, där hon ska berätta om sina böcker och sitt författarskap. Hon ska även fortsätta att skriva på den tredje boken om Charlie Lager.

Och den där allra första boken som tidigare blev refuserad kommer att bli hennes fjärde utgivna bok. Även den kommer att ges ut på bokförlaget Forum.

Tess Rikardsson

Related posts