Nyheter 

”Tröttheten tog över mitt liv”

Ett piller om dagen i resten av hennes liv, så enkel skulle lösningen vara för Josefin att hitta tillbaka till livet som det en gång såg ut. Efter flera år av medicinering och läkarbesök var besvären fortfarande kvar, men läkare efter läkare vägrade att lyssna på Josefin när hon sa det. 

Det började med att hon ofta gick runt och kände sig trött. Det var omöjligt att hålla sig vaken när hon såg på film, oavsett vilken tid på dagen det var. Sen blev det svårt för henne att hålla sig vaken så fort hon behövde koncentrera sig. Hon fick svårt att hålla sig vaken på jobbet. Det spelade ingen roll hur intressant eller viktigt någonting var, det gick bara inte. Tröttheten blev nästan förlamande. Tillslut orkade Josefin inte göra mer än att sova. Det blev en minst sagt ohållbar situation.

”Jag fick många gånger höra att alla ju är lite trötta, eller att det bara är den tiden på året. Men det gjorde ju fysiskt ont att hålla sig vaken, och det kändes inte rimligt att det bara var för att det är mörkt ute. Det var ju inte bara trötthet heller. Jag frös konstant, var nedstämd, kunde inte koncentrera mig och var liksom… fysiskt svag. Jag kände att någonting var fel i kroppen.” 

När Josefine tog kontakt med läkare fick hon först höra att hon kanske är utmattad och behöver prata med en kurator. Eller att hon var på väg in i en depression igen, någonting hon haft problem med till och från i sitt liv. Men hon kände på sig att det inte var hela sanningen denna gång. Den här gången kändes det fysiskt. Tillslut fick hon tag på en läkare som ville gå till botten med problemet. Hon berättade att de tog ungefär tjugo olika blodprov, och sedan ytterligare tester. Och hon kände att oavsett resultat så var det skönt att känna sig hörd och att någon verkligen försökte hjälpa.E

Tillslut kom samtalet med resultatet. Det fanns ett svar och en anledning. Och framförallt fanns det en lösning. Hypotyreos var anledningen och för det finns det medicin. Josefin fick direkt börja med medicinering och fick förklarat för sig att det gäller resten av hennes liv. Men det kändes som ett litet pris att betala för att få känna sig som sig själv igen. 

”Det kändes så skönt att se ljuset i tunneln. Visst var det mycket prover som skulle göras, i början behövde jag gå och ta blodprov var fjärde till var femte vecka eftersom det är så svårt att ställa in rätt dos av medicinen. Nu behöver jag bara gå en eller två gånger om året, men dosen måste fortfarande fixas ibland.”

Allting verkade vara på väg att lösa sig. Hon var beredd på en tuff början men levde på hoppet att det skulle bli bättre sen. Men grejen med hypotyreos är att det inte alltid är så enkelt. Symptomen försvann aldrig riktigt, trots att läkarna sa att blodproven såg bra ut. Tröttheten, frusenheten och orklösheten var fortfarande konstant. Josefin flyttade till en ny stad och fick en ny läkare. Då fick hon återigen höra att hon antagligen var på väg in i en depression eller utmattning. Eller att hon helt enkelt bara är trött som alla kan vara ibland. Men hon kände, igen, att det var någonting annat som låg i grunden. 

”Vissa verkar bara vilja bli av med en. ’Blodproven ser bra ut så vi skickar dig till kuratorn eller en psykolog’. Men man mår inte automatiskt som man ska eller är frisk bara för att blodproven ser bra ut. Alla är så olika, alla fungerar olika.” 

Josefin sa att bristen på hjälp gjort att tilliten för sjukvården tyvärr börjat sina. Hon upplevde flera gånger att läkare och vårdpersonal saknade kunskap om sjukdomen, något hon ser som ett stort problem och tror att det kan vara en av anledningen till varför hon så ofta behövt kämpa för att bli tagen på allvar. En kamp hon inte egentligen haft ork med. 

”När ett av symtomen är orklöshet är det ju lite ironiskt att man ska behöva kämpa så jäkla mycket för att få hjälp.”

Idag mår Josefin mycket bättre. Tillslut träffade hon en specialist inom hormonsjukdomar, vilket hypotyreos är, som tagit tag i problemet och tillsammans försöker de hitta en lösning som fungerar för Josefin. Det är inte en rak och enkel väg, men en väg åt rätt håll. Med en glöd i ögonen, som Josefin förklarar inte funnits där på flera år, säger hon till mig att hon är så glad över att hon på något vis orkade kämpa för sig själv. Och hon önskar att alla gör det.

”Våga stå upp för dig själv och ditt mående. Våga tro på dig själv när någonting känns fel. Våga kräv hjälp. Får du inte hjälp av första personen eller läkaren du pratar med så går du till nästa, och sen nästa, och nästa tills någon tillslut lyssnar. Det gäller ju inte bara den här sjukdomen såklart, utan oavsett vad som är eller känns fel.” 

Vad är hypotyreos? 

Hypotyreos betyder underfunktion i sköldkörteln, som sitter på halsens framsida. Sköldkörteln producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Hos en person med hypotyreos tillverkas för lite hormoner och gör att ämnesomsättningen försämras och kroppen går på lågvarv. Det förklarar Charlotte Höybye som är specialist i intern medicin och endokrinologi.

Hypotyreos är i många fall en autoimmun sjukdom, alltså att immunförsvaret angriper kroppens egna celler, men kan också bero på flera andra saker. Det kan tillexempel bero på en tidigare sjukdom i sköldkörteln, eller om du behövt operera bort den. Jodbrist och vissa läkemedel kan också ge hypotyreos. Vissa får det efter graviditet, men då brukar det oftast gå över av sig själv. 

Hypotyreos är inte en livshotande sjukdom.

Levaxin är en av de vanligaste medicinerna för att behandla hypotyreos. 

Vanliga symtom: 

Trötthet eller mindre ork

Depression

Koncentrationssvårigheter

Frusenhet

Torr hud och torrt hår

Förstoppning

Viktökning

Minnessvårigheter

Långsam hjärtrytm

Ont i leder och muskler

Svårt att få barn

(Listade av Vårdguiden)

Misstänker du att du har hypotyreos? 

Kontakta din närmsta vårdcentral, eller vårdguiden via 1177. 

Om du har hypotyreos och vill hitta andra som också har det, eller om bara vill veta mer kan du vända dig till Sköldkörtelförbundet. Du hittar deras hemsida här.

Källor:

Vårdguiden, 1177 
Sköldkörtelförbundet
Catharina Olivus, Överläkare på medicinmottagningen vid Hallands sjukhus i Kungsbacka
Charlotte Höybye, Specialist i intern medicin och endokrinologi. Överläkare och Docent på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 

Charlotte Blomdell

Related posts