Lokalt Mat 

Grönare julbord

Alice Widerquist föredrar ett grönare julbord.
Foto: Josefine Carlsson

Nu är det bara drygt en vecka kvar till jul, en högtid som ofta spenderas med nära och kära. Som flera andra svenska högtider kretsar julen kring mat, gärna med en traditionell meny. För många är det viktigt att julen hålls just ”traditionsenlig” men Alice Widerquist gillar att testa nytt när det kommer till mat.

Alice Widerquist från Jönköping har varit vegan under två år och nu gått över till vegetarisk mat. Hon hoppas på att de gröna delikatesserna få ta mer plats på julbordet i år, hon har förhoppningar att fler ska upptäcka det veganska och vegetariska kökets fördelar. Vegansk julmat kan vara minst lika härlig som den traditionella menar hon. Julbordet mår bra av att förnyas och behöver kompletteras med fler gröna rätter.

Man får upp ögonen för så mycket annat som man inte har ätit innan och det speglas verkligen i mitt veganska julbord.

Beroende på hur din familjedynamik ser ut kan julmiddagen föra med sig mer eller mindre ångest. Vissa har familjemedlemmar som tar illa upp att man själv väljer bort djurprodukter medan andra är mer accepterande och kanske till och med öppna för nya inslag på julbordet. Så här säger Alice om acceptansen kring att vara vegan/vegetarian:

Just nu är det även väldigt trendigt att äta mindre kött och det har aldrig funnits så mycket komplement till ett grönare julbord som det finns idag i affärerna. Du kan hitta alltifrån vegetariska korvar till vegansk Jansons frestelse samt att internet är fullt av recept för inspiration. Alice tips är att våga utforska och våga prova nya grönsaker och maträtter till julbordet då det inte finns något att förlora. Utmana dig själv och ta fram ett vegetariskt och ett vegansk alternativ till julbordet i år!

jjosefinecarlsson

Related posts