Nyheter 

Idrefjäll förbereder sig inför julledigheten!

Snön har äntligen kommit för att stanna i fjällen och detta är något som det flesta uppmärksammat. Rådande omständigheter har för många satt käppar i hjulet för att få den där perfekta och vita julen. Men trots detta ser vi nu långa bilköer som rullar in i vinterbyarna. 

Många känner suget av att få åka upp till sina fjällstugor där det kan svischa fram i backarna och längdspåren. En av det skidanläggningar som nu håller på att förbereda sig för detta är Idrefjäll som nu ser hur det strömmar in folk både på fjället men också nere i den tillhörande byn Idre som ligger cirka en mil från skidanläggningen. 

Det två kommande veckorna kommer det börja strömma in turister, där alla behöver handla mat samt få tag på det sista julklapparna innan julafton. Butikerna är redo, något man kan se på bland annat Ica Supermarket som ligger i centrum. Där finns skyltar som informerar om vad som gäller i butiken samt handsprit i flera delar när man rör sig bland hyllorna. 

Eftersom påsken blev inställd för många på grund av det restriktioner som Folkhälsomyndigheten gick ut med är suget att få åka skidor och njuta av julledigheten ännu större. Men när man pratar med byborna i Idre är det väldigt delade meningar kring detta.  Jag fick möjligheten att prata med Fredrik Larsson som bott många år i Idre och upplevt en hel del vintrar när turisterna kommer upp på fjällsemester. Han är positiv till att turismen håller i sig men bara så länga vi alla tar vårat ansvar och tänker på varandra, samtalet med Fredrik Larsson gjordes över telefon då han ville undvika att träffa andra utomstående inför jul. Såhär säger han: 

Som alltid finns det två sidor av myntet och i detta fall är det väldigt tydligt, en del av byborna som jobbar i bland annat matbutiker och sportshoppar där människor ofta kommer in i stora sällskap tycker detta är ett problem. ”När dessa turister kommer ska de in på affärerna och handla, och inte en och en, utan hela sällskap. Men kanske är det så att pengar går före människoliv”, anonym bybo.

Vi måste alla ta våra ansvar och som det ser ut är många turismrika ställen förberedda på detta. Vi hoppas på en säker jul där alla tar hand om varandra.

Julia Litzen

Related posts