Sverige 

Ett framtida yrke som kräver finess

Det nya året har precis börjat och de allra flesta följer troligtvis ännu sina nyårslöften. Utöver nyårslöften och mål för det nya året finns det målinriktade personer som strävar efter långsiktiga förändringar. För att uppnå sina mål krävs ofta en viljestyrka av stål.

Utanför det rosa huset är det fullt av snögubbar och ljus i träden som lyser upp i mörkret. Jag går försiktigt uppför trappan för att inte stöta till lyktorna med de levande ljusen. Jag trycker på knappen till ringklockan och inifrån hörs en svag melodi. Dörren öppnas och Agnes Ljunggren välkomnar mig in. Vi går in i köket, platsen där Agnes spenderar allra mest tid.

Redan när Agnes var 9 år började hon att intressera sig för allt som har med bakning att göra. Bakboken hon fick i födelsedagspresent visade sig senare ge resultat i den nyfunna hobbyn. Receptboken gjorde också att hon fick upp ögonen för bakvideor på Youtube och tv-program såsom Hela Sverige bakar. Agnes skrattar till samtidigt som hon påpekar att hon idag är några år äldre än hon var när hon fick sin första receptbok. Idag ska hon i vilket fall baka en av kakorna som finns i receptboken hon fick i 9-årspresent.

Jag har under de fem senaste åren både fått och köpt många receptböcker. För ett tag sedan skapade jag dessutom ett konto på Instagram och där har jag börjat följa många konton där folk lägger upp bilder på bakverk.

På de olika Instagram-kontona som Agnes följer tar hon del av recept som hon sedan tar inspiration ifrån när hon själv står i köket. Hon förklarar också att intresset för bakning har växt sig allt starkare då hennes två storasystrar tidigare har arbetat på ett konditori.

Vid ett tillfälle fick jag vara med en av mina systrar under en dag på konditoriet där hon jobbade. Under morgonen fick jag se när bagarna bakade och sedan fick jag hjälpa till att göra smörgåsar och även se hur allt fungerade i kassan.

Agnes tror att ett bra sätt att få en inblick i bagaryrket är att faktiskt få vara med på ett konditori och med egna ögon se hur det går till under en arbetsdag, vilket hon hittills har fått en glimt av. Agnes är idag 14 år gammal och går i åttonde klass på Stenbocksskolan i Ulricehamn. Under årskurs 8 får eleverna möjlighet att praktisera en vecka på ett företag som de själva får söka, utefter eget intresse. Därför ska hon till våren försöka att få en praktikplats på ett av Ulricehamns caféer.

Så länge jag får praktisera på ett café eller konditori så ser jag verkligen fram emot praoveckan.

Agnes förbereder kakorna innan de ska in i ugnen. Foto: Julia Ljunggren

Ibland sätter läxorna stopp för hur mycket hon faktiskt hinner med av sin hobby, men hon försöker trots allt att baka så ofta som möjligt när hon har en ledig stund över. När det gäller förberedelser av fika inför födelsedagar och jul är det Agnes som får det allra största ansvaret hemma hos familjen Ljunggren. Nu under julen som precis varit har Agnes ägnat mycket tid åt att baka olika sorters julgodis. Hon har bakat allt ifrån kolor och fudge till polkabräck och marsipanfigurer.

Efter allt julgodis ser jag fram emot att baka tårtor igen. Min absoluta favorittårta är Marabou Noblesstårta som man dekorerar med jordgubbar. Det är en tårta som är väldigt somrig och som passar bra till midsommar.

Utöver tårtor tycker Agnes om att baka cupcakes. Hon föredrar att baka den här typen av bakverk eftersom det är flera olika moment att hålla reda på i bakningsprocessen. När själva botten på muffinsen är färdig är det dags att göra frostingen. Det sista momentet som är att dekorera är det som Agnes tycker allra mest om.

När man dekorerar cupcakes och tårtor finns det inga begränsningar, man kan helt enkelt låta kreativiteten flöda. Det är det jag tycker om!

Agnes får frågan om vad det är som är så roligt med bakning och först skruvar hon på sig lite. Därefter förklarar hon att hon älskar att vara kreativ och testa nya kombinationer och designsätt på sina tårtor. Utöver att baka får Agnes ut sin kreativa sida när hon ägnar sig åt matlagning och att pyssla.

Självklart tycker jag också att det är roligt att baka eftersom man kan smaka både på smeten och det färdiga bakverket.

Det doftar choklad i hela köket när Agnes tar ut den varma plåten med de nybakade kakorna. Under tiden som Agnes flyttar över kakorna till ett galler berättar hon om gymnasievalet som smyger sig närmare och närmare. Nu är det ungefär ett år kvar innan valet ska vara gjort och Agnes ser det som en självklarhet att söka in till ett program som har med bakning att göra. I dagsläget ser hon Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning Bageri och konditori, på Almåsgymnasiet i Borås, som ett alternativ.

Chokladdrömmar med sockerhjärtan. Foto: Julia Ljunggren

Eftersom jag vet vad jag vill jobba med i framtiden är det dags att börja sträva efter målet redan nu.

I framtiden vill Agnes jobba på ett café och allra helst skulle hon vilja driva ett eget café. Hon har även en dröm om att vid sidan jobbet kunna bygga upp sitt Instagram-konto där hon kan dela med sig av både bilder och recept till sina följare. Medan vissa människor har nyårslöften och mål för det nya året har Agnes riktat in sig på långsiktiga mål. En dröm om att kunna spendera så mycket tid som möjligt vid bakbordet.

Agnes bakar chokladdrömmar. Video: Julia Ljunggren
Recept på chokladdrömmar. Bild: Julia Ljunggren
Julia Ljunggren

Related posts