Hund Husdjur Intervju 

Vem tar hand om mig sen?

Snöblandat regn piskar fönsterrutorna och termometern visar minusgrader. Agnes Bergdahl värmer sig under filten som snart ska bytas ut mot dunjacka och kängor. Det är hennes tur att ta sig ut igen. En promenad hon tar mer än gärna.

Det är ett liv du har hand om, inte en leksak du kan tröttna på och lägga upp på vinden.

Studentlivet fick en oväntad början för Agnes Bergdahl. Sedan hon började läsa till civilekonom i höstas har skoldagarna till största del inneburit dagar vid köksbordet hemma på Torpa. Tillsammans med sambon Tom Jankovic har Jönköpingsparet, liksom många andra, tillbringat mycket tid hemma det senaste. Trots att tristessen ibland slår till har de båda en anledning till att uppskatta både distansstudier och permittering.

Agnes Bergdahl och Tom Jankovic med hunden Aston. Foto: Mathilda Lewinson

VIlka har vi här?
– Agnes och Tom heter vi och det här är Aston.
Och vem är Aston?
– Aston är vår tvååriga franska bulldog.

Bara för att vi finns där dygnet runt för honom nu betyder det inte att det kommer vara så för all framtid

Coronahundar
Trenden att skaffa hund under pandemin fortsätter att växa enligt statistik från Svenska Kennelklubben. Ivern att vilja dämpa ensamhet tros ibland komma före eftertänksamhet vilket oroar allt fler uppfödare. Agnes och Toms hund Aston är på ett sätt härdad. Han har funnits i familjen både innan och under den rådande pandemin. Han är sedan tidigare van att bli bortlämnad, van att stundvis vara ensam och att inte alltid stå i centrum. Aston är ingen, vad folk under 2020 kom att kalla för, typisk coronahund.

Om jag säger Coronahund, vad tänker ni på då?
– Själva begreppet innebär väl en hund som skaffats mer för att fylla ett tomrum i coronatider. Att man kanske inte köpt hund av helt rätt anledning eller i alla fall inte tänkt på det speciellt länge, säger Agnes.
– Ja det där uttrycket har ju börjat dyka upp allt oftare tycker jag. I början var det väl hundar som kunde spåra viruset men nu har det fått en annan betydelse, i alla fall för mig. Nu är det som Agnes säger, att det är en hund som skaffats rätt spontant det senaste året, fyller Tom i.

Kan ni förstå varför allt fler skaffar hund i dessa tider?
– Ja det kan man väl. Samtidigt blir man lite orolig att folk verkar tro att livet kommer se ut såhär för all framtid. Snart kommer vi ju förhoppningsvis komma tillbaka till en normal vardag. Frågan är vad som händer med alla spontanköpta hundar då. Vem tar hand om hunden när du ska tillbaka till kontoret, säger Tom.
– Jag förstår absolut. Det är hemska och ensamma tider vi lever i just nu. Samtidigt måste man tänka på att det är ett liv man ska ansvara för. Du kan inte tröttna sen när det lockar mer att dansa och dricka öl ute på krogen än att vara hemma med din hund, säger Agnes.

Aston. Foto: Mathilda Lewinson

”Jag önskar att någon hade berättat för mig hur mycket tid och pengar det faktiskt tar”

Semester eller ett värdigt liv
Agnes och Tom räknar på hur mycket pengar de lagt på Aston under de två år som gått och landar tillslut på en summa upp mot 80 000 kr. En summa som har haft och fortfarande har en stor påverkan på en CSN-inkomst och en reducerad lön.

Vad hade ni trott att det skulle kosta att ha en hund?
– Vi hade koll på försäkringskostnader och sånt fast men sen allt runt omkring vet man ju aldrig. Han har behövt opereras, fått mediciner och annat som vi inte planerat för och som inte gått på försäkringen av olika anledningar. Det har absolut påverkat vår ekonomi mer än vad jag trodde att det skulle göra. Speciellt nu när Agnes bara får CSN och jag har fått gå ner i tid, säger Tom.
– Jag vet sedan innan att det lätt springer iväg. Man vet ju aldrig hur mycket det blir men man måste såklart vara medveten om att det kan bli jäkligt dyrt. Vi började tidigt med att lägga undan pengar för Aston. Man får prioritera semester eller ett värdigt liv liksom, fortsätter Agnes.

Är det något ni önskar att någon berättat för er innan ni skaffade hund?
– Ja vi har faktiskt gjort en lista om det, säger Agnes.

3 saker du bör ta reda på innan du skaffar hund:

  • Vilken hundras passar dig? – baserat på din livsstil, tid och möjlighet till motion, hur mycket ska hunden vara ensam etc.
  • Vem tar hand om hunden när du inte kan? – tänk att du skaffar en bebis. Du behöver all hjälp du kan få.
  • Har du tiden och pengarna som krävs? – det krävs mycket, väldigt mycket.

Jag tänker ofta att det är mitt fel att han inte lever idag

Sune. Foto: Mathilda Lewinson

Förlusten av en bästa vän
En hund innebär ett stort ansvar. Inte endast efter själva köpet utan även innan. Att vara misstänksam mot annonser och uppfödare är viktigt enligt Agnes. Hon uttrycker en oro för att många idag är för ivriga att köpa hund vilket gör att man lättare ser förbi varningsflaggor. Förutom att tänka till kring framtida hundvakter, kostnader och anpassningar i vardagen vill Tom och Agnes att folk ska vara medvetna om vad de ger sig in i.
– Det är lätt för mig att döma folk som aldrig haft en tanke om att skaffa hund innan coronapandemin som nu desperat letar efter en gullig valp. Jag är egentligen helt fel person att uttala mig. Jag vet så himla väl hur den där längtan kan göra en blind för så mycket. För några år sedan var jag själv där. Jag har själv varit ivrig och framför allt naiv, något som gjorde att jag förlorade min bästa vän, berättar Agnes.

Agnes om att inte tänka tillräckligt vid ett hundköp. Video: Mathilda Lewinson
Mathilda Lewinson

Related posts