Lokalt Nyheter 

Skidskolan på Idre Fjäll under stor press

Skidskolan på Idre Fjäll är i full gång med barn – och vuxengrupper som rullar upp och ner i skidbackarna på fjället. Men även om man vill drömma sig bort i den idylliska vinterklädda anläggningen och ta in det nya året har vi fortfarande en aktiv pandemi som härjar i världen. 

Precis som många andra skidanläggningar har Idre Fjälls skidskola fått göra en hel del anpassningar för att få kunna ha enheten öppen denna vinter. Enhetschefen för skidskolan Petter Zetterqvist valde att ställa upp på en intervju och förklara lite om hur det gått dessa veckor och vilka anpassningar man fått göra.

”Det har inte varit helt lätt men vi har lyckats ta fram ett fungerande sätt”

Petter Zetterqvist, Enhetschef skidskolan Idre Fjäll

Idre Fjäll har tagit landets restriktioner på största allvar och därför valt att hålla gym och aktivitetscenter stängt då en hållbar lösning inte gått att ta fram. De anser att risken för att smittan sprids ökar då det oftast blir för mycket människor och samlingar på dessa platser under dessa perioder. Gymmet är relativt litet vilket också har en betydande del då detta gör det svårare att hålla ett acceptabelt avstånd till varandra. 

För att skapa en trygg vistelse för Idre Fjälls gäster finns det tydliga skyltar på fjället i både backar och liftar. Skyltarna illustrerar med både text och bild hur man ska agera för att minska smittspridningen.  Där visas bland annat avstånd och hygien-rekommendationer samt uppmaningar om att stanna hemma vid minsta symtom.

Minns inte livet innan Corona

Många har vant sig vid att leva med en pandemi där strikta restriktioner och minimerat umgängen blivit en del av vardagen. Det är nästan så att man glömt bort hur det är att leva i en ”vanlig” värld där man kan kramas och träffa nya människor. Så känns det även på Idre Fjäll när man pratar med skidskolans personal, däribland enhetschefen Petter Zetterqvist, framförallt de som jobbat på Idre Fjäll eller annan skidanläggning tidigare år som nu får anpassa sig till helt nya regler. 

Efter att ha pratat med enhetschefen Petter Zetterqvist och delar av skidskolepersonalen framgår det tydligt att många längtar tillbaka till tiden före  Covid-19.

För många känns tiden då man kunde kramas och vara nära varandra avlägsen. Trots allt är man överens om att alla åtgärder är bra och viktigt för att minska smittspridningen i fjällen.

Skidskolan hjälper både yngre och äldre att bli bättre skidåkare men den största delen av dessa är barn i lägre åldrar. Som många andra skidanläggningar anpassar sig nu Idre Fjälls skidskola till de riktlinjerna som är framtagna av SLAO (Svenska skidanläggningars organisation). På Idre Fjälls hemsida finns tydliga restriktioner och riktlinjer under fliken Skidskolan, dessa restriktioner lyder bland annat:

Samlingsplatserna är väl utspridda för att undvika trängsel vid uppstart och avslut. 

Har man symtom avstår man naturligtvis från att delta i skidskola.

Vid liftåkning delar vi inte stol med andra än de som ingår i gruppen. Det barn som är för små att åka lift utan vuxen kommer behöva åtföljas av vuxen i samma ressällskap alternativt att vi håller oss till släplifterna. 

Runt om på fjället kryllar det av skidskole-grupper som sick sackar mellan turister som susar nerför backen. Och det är inga korta köer man möts av när man når slutet av backen. Här är risken för smittspridning stor då det vanligtvis blir trång i väntan på att få åka upp. Men trots detta är det ett bra avstånd mellan alla sällskapen och det flesta följer restriktionerna som bestämts, bland annat att hålla en stavs avstånd till andra sällskap. 

Skyltarna som är utplacerade på skidanläggningen, här visas de tydligt vilka restriktioner som gäller för gäster och personal.

Enhetschefen berättar

Petter Zetterqvist är enhetschef på Idre Fjälls skidskola han förklarar hur läget har varit och vilka tankar som funnits före säsongsstart. Det blev inte heller någon smygstart då det startade med jullov – och nyårslov direkt. Idres vanligtvis lågt trafikerade vägar förvandlades till något som liknade Stockholms rusningstrafik. Petter har jobbat på Idre Fjäll i mer än 20 år och har stor erfarenhet kring hur det varit på Idre Fjäll före ”Coronans tid”. ”Jag tycker det funkar bra nu när vi har haft skidskolan igång några veckor”, säger Petter. Skidskolan är en viktig verksamhet för Idre Fjäll och personalen jobbar ständigt med att restriktionerna ska upprätthållas för att skidskolan ska kunna fortsätta att hålla öppet. ”Vi hade en gäst första veckan som hoppade av för hon tyckte det var för trångt för övrigt är det bara positivt”, säger Petter. Han förklarar även i intervju vad man valt att göra för åtgärder och vad som varit viktigast för skidskolan nu under det första veckorna.  

Vad tycker gästerna

Idre Fjälls viktigaste pusselbit för att vara en fungerande anläggning är, precis som för många andra företag gästerna. Det viktigast är att de känner sig trygga samtidigt som de avnjuter en efterlängtad semester i fjällen. Det ska vara enkelt att hålla koll på vad som gäller på fjället när man semestrar under dessa tider. Detta är viktigt för Idre Fjäll som har många besökande gäster från hela Sverige. 

Idre Fjäll har en Instagram där man kan se allt från vackra vinterbilder till viktig information som gästerna och andra intresserade kan ta del av. Läser man i kommentarsfältet möts man av mycket kärlek och positiva kommentarer, vilket visar på att Idre Fjäll är en anläggning som tagit till sig den allvarliga situationen som råder och gett gästerna möjligheten att få ut så mycket som möjligt trots omständigheterna.  

Julia Litzen

Related posts