Nyheter 

Lovisa betalade 10 000 kronor i skatt – Ändå slutar inte Amerikanska staten skicka påminnelsebrev

Lovisa von Schedvin bläddrar i högen med brev som ligger utspridda över soffbordet. Hon tittar på en lista med många amerikanska nummer på. Hon pustar och slår in ett av alla nummer på sin telefon och väntar tålmodigt på att signalerna ska gå fram.

Nu har jag nästan ingen telefonskräck kvar!

Lovisa gjorde allting rätt, men tvingas nu oroa sig för framtiden..
Det var efter ett år som Au pair i USA som Lovisa skulle betala skatt till den Amerikanska staten. Hon hade under ett år bott hos en familj i San Diego, Kalifornien, där hon tog hand om familjens tre barn och två hundar. Lovisa förklarar att hon upplevde ett magiskt år men nu är väldigt orolig för sin framtid vad det gäller inresa i landet.
-I mitt fall är inte pengarna det viktigaste, det som oroar mig väldigt mycket är att jag kan få svårt att komma in i landet i framtiden. Om problemet och anmärkningarna inte försvinner kan det påverka processen om visum.  

För Au pairer som arbetar i USA finns det inga skatteundantag och varje år behöver Au pairerna betala en retroaktiv skatt för det förgående året. När Lovisa hade arbetat hos sin familj i lite drygt ett halvår skickade hon in sin första skattebetalning. Processen liknar den vi har i Sverige. Lovisa fyllde i ett papper med obligatoriska frågor och uppgifter tillsammans med sitt amerikanska personnummer. Därefter skickade Lovisa pappret tillsammans med sin betalning till IRS, vilket är det amerikanska skatteverket. Efteråt fick Lovisa en bekräftelse som bevisar hennes betalning. 

Lovisa läser ett av sina brev från IRS. Foto: Evelina von Schedvin

Au pairer som struntar i lagen
Varje år är det många unga människor som reser till USA för att uppleva äventyret som en Au pair. Men det är långt ifrån alla som betalar den obligatoriska skatt de egentligen bör göra. När Au pairerna först anländer är det viktigt att skaffa ett amerikanskt personnummer. Det är extra viktigt för att kunna skaffa ett bankkort, ta körkort och inte minst för att kunna betala skatt. Lovisa berättar att hon vet flertalet kompisar och andra bekanta som valt att inte betala sin skatt. 

Jag vet att jag har gjort rätt som valde att betala från början. Men det stör mig litegrann att flera av mina kompisar och andra bekanta valt att inte göra det. Jag kan också fråga mig ibland varför det är jag som får påminnelser när jag har betalat och de inte. När de dessutom inte får några påföljder.

Totalt har Lovisa betalat en skattsumma på 1 000 dollar. Det motsvarar ungefär 10 000 svenska kronor. Den sista betalningen genomfördes hemma i Sverige igen för nästan ett år sedan. Efter flertalet samtal till skatteverket IRS kan de nu bekräfta att de fått hennes senaste betalning. Det som krävdes för att IRS kunde bekräfta summan var att Lovisa kunde bevisa sin identitet. Men än saknas den första betalningen, enligt skatteverket. Trots att hon kan bevisa att den genomförts av henne. 
-Det är en lättnad jag känner nu! Äntligen, efter så många samtal och så många timmar har jag det dessutom inspelat på video när skatteverket bekräftar betalningen. 

Skattepappret Lovisa fyllt i till IRS. Foto: Evelina von Schedvin

Lovisas pappa Hans har även varit i kontakt med den amerikanska ambassaden i Stockholm, i hopp om att lösa problemet. Men utan lyckad framgång. Än fortsätter processen om att hitta den försvunna betalningen som idag har stigit på grund av en förseningsavgift. Alternativet att betala summan på nytt har varit aktuellt, men känts lite riskabelt om den också skulle försvinna spårlöst förklarar Hans.

Jag ser att processen tynger Lovisa, det är helt ofattbart att det amerikanska skatteverket kan slarva bort pengar på det viset. Det får ju bara inte hända!

Skatteproblemen satte stopp för planerade studier
Lovisa ler samtidigt som hon är i telefon med sin dåvarande värdmamma Anna. Många av de breven som skatteverket skickar kommer till deras adress i USA som hon sedan vidarebefordrar till Lovisa. ”Jag saknar verkligen tiden hos er och hoppas jag kan hälsa på snart” säger Lovisa i telefon till Anna. Familjen bor en bit utanför San Diego, i ett område uppåt bergen som kallas Rancho Santa Fe. Under året Lovisa arbetade för familjen tog hon mestadels hand om familjens yngsta barn då de två andra går i skolan. 
-Området jag bodde i under min tid i USA känns som hemma när jag tänker tillbaka. Jag hade till och med planerat att börja studera i San Diego eftersom jag tycker om staden så mycket. 

Lovisa hade hittat en skola hon gärna ville studera på, tillsammans med en kompis som hon lärde känna under sitt år. De hade tillsammans gjort obligatoriska prov för att komma in på skolan och nästa steg var att ansöka om studievisum. Men Lovisas skattebrev satte paus på studiedrömmen. Lovisa förklarar att det inte kändes lämpligt att åka innan problemet är helt avklarat. 

Nu börjar jag tro att det kommer lösa sig för mig, men jag är besviken på att pengar kan försvinna på detta viset. Jag kommer antagligen behöva ringa några fler samtal men det viktigaste är att den stora summan är bekräftad. Sen längtar jag till att ta upp processen om att börja studera i USA igen!

Lovisa förklarar hur breven från IRS kan se ut. Video: Evelina von Schedvin
evelina.vs

Related posts