Intervju Lokalt Nyheter 

Varje kvinna har en berättelse

Varje kvinna har en berättelse. En berättelse som kan inspirera, glädja eller ibland skrämma. Men nästan alltid en berättelse som kan få oss alla att lära någonting nytt. Om såväl världen som oss själva. Alla äger sin berättelse. Och just den här tillhör Christina, som berättar om sin sjukdom reumatism. 

Några veckor efter att Christina hade fyllt 14 år började hon få ont i höger knä samt i en tå, en värk som inte ville ge med sig. Hon var då en sprudlande levnadsglad tjej som älskade allt som hade med rörelse och idrott att göra. Vad hon då inte visst var att hon två år senare skulle få diagnosen reumatism.

Christina älskade att åka slalom när hon var liten. Bild: Privat

– Läkarna lyssnade inte på oss. Jag blev hemskickad med värktabletter eller inflammations dämpande medicin efter varje besök, säger Christina. 

Efter att haft ont i höger knä i över ett år, hoppade smärtan över även till vänster knä.  Reumatism fanns i släkten så redan vid det första besöket på vårdcentralen misstänkte hennes föräldrar att det kunde handla om något sådant, men läkarna höll inte med. Två år senare blev hon äntligen remitterad till barnreumatologen i Lund. Hon började då äta medicin för sin reumatism och lederna började bli mycket bättre. Men det höll bara i sig några år…

– Jag tror jag hade lite för mycket på gång så att värken började komma tillbaka.

Fakta om reumatism
Reumatism är samlingsnamnet på en mängd olika sjukdomar som angriper de delar av kroppen som påverkar hur du rör dig, till exempel skelettet, lederna och musklerna. Det finns omkring 80 olika reumatiska sjukdomar och även andra delar av kroppen, som kärl, bindväv och hjärta, kan drabbas. Cirka en miljon människor i Sverige lider av en reumatisk sjukdom. Det kan finnas många orsaker till varför man får en reumatisk sjukdom men de uppstår ofta som ett resultat av en inflammation. 

Källa: https://reumatikerlinjen.se/om-reumatism/

Trodde kosten skulle göra henne frisk 
Därefter gick Christina över till att äta vegetarisk mat. Hon besökte tre olika hälsohem där det var fokus på kosten. Det var även olika omslag som gällde för kroppen så som lökomslag och kålomslag. Effekten skulle vara att det var inflammationshämmande men det luktade apa, berättar Christina. 

– Just då åt jag inte någon medicin utan trodde jag skulle bli bättre genom att bara ändra kosten och av omslagen. 

Det blev mycket linsbiffar och hirsgrytor. Hon höll på med den vegetariska kosten ca 1,5 år men blev väldigt smal av den och gick ner mycket i vikt. Tillslut vägde hon bara runt 40 kg och blev då inlagd på grund av viktnedgång. 

” Jag blev rekommenderad att äta en gräddtårta om dagen av läkaren”

Lederna hade även blivit mycket sämre av att ändra kosten och att sluta äta medicinerna. Den strikta kosten gjorde henne inte väl vilket lederna fick sota för. Men genom att ändra tillbaka kosten igen blev hennes leder allt bättre med tiden.

Från rullstol till att nästan kunna springa 
I slutet av 80-talet åkte hon iväg på utlandsvård till Vintersol på Teneriffa i sex veckor. Vintersol är en rehabiliteringsanläggning som specialiserar sig på neurologiska och reumatiska sjukdomar. När Christina kom dit var hon riktigt dålig och satt då i rullstol på grund av extremt svullna och ömmande leder. Där nere var det arbetsterapeutträning, sjukgymnastträning och olika gruppträningar som gällde.

– Jag kunde nästan springa när jag kom hem därifrån. 

Christina kom hem som en helt ny person. Solkysst, rörlig och vältränad. Värmen och träningen hade gjort underverk. Värme, träning och sol brukar vara en väldigt bra kombination för någon som har en reumatisk sjukdom och det varma klimatet hjälpte till att öka muskelstyrkan och rörligheten i lederna. 

Operationer
År 1989 byttes den första leden ut, det var en höft. Sedan dess har det gjorts sju stycken olika operationer där hon bytt ut olika leder. Det har varit de stora lederna i kroppen hon fått byta ut, som tagit mest stryk. 

Christinas svullna knän några år innan operation. Bild: Privat

– Tänk att får leva en dag utan värk. Jag minns knappt hur det var, säger hon. 

Förutom ärren efter operationerna och att hon haltar lite, annars är det inget som syns utanpå Christina. Hur hon egentligen mår… Den ständiga smärtan i kroppen som alltid är närvarade är svår att se. För att avlasta och stabilisera lederna använder hon olika ortoser vilket ibland hjälper mot smärtan.

Christina visar upp sina handleds- och tumortoser Film: Josefine Karlsson

Biologiska läkemedel
Så i mars förra året kom nästa smäll. Christina drabbades av hosta, svårt att andas, tappade lukt och smak vilket troligen var symtom på Covid-19. Hennes leder blev snabbt stela och svullna igen eftersom Reumatologavdelningen rekommenderade henne att sluta med den biologiska medicinen Benepali och medicinen Metojectpen som är en typ av cellgift. 

”Benen blev stela som pinnar.” 

De biologiska läkemedlen verkar genom att blockera olika delar av inflammationen. Slutar du med dessa läkemedel kan du få ett skov, vilket va det Christina hamnade i. Hon fick istället öka kortisondosen och äta mer smärtstillande medicin under den pågående infektionen i kroppen. Under den här tiden mådde hon extra dåligt i sin kropp och sina leder.

Metojectpen är en typ av cellgift som Christina tar varje kväll. Foto: Josefine Karlsson

Den nya biologiska medicinen som nu har kommit, har gjort att reumatiker mår bättre och de behöver inte få lika mycket kortison sprutor i lederna, berättar Christina. Det har förändrat reumatikervården väldigt mycket. 

– Man hoppas ju på att det i framtiden kan komma något som botar sjukdomen helt!

jjosefinecarlsson

Related posts