Ja, jag tar plats

Låt oss tala om karaktär. Vad de flesta säkert tänker på när jag säger ordet karaktär är någon figur i en TV-serie eller en bok men jag menar en personlig karaktär. Det som kan räknas till hur en person är och hur hen beter sig.

Senast jag stötte på en sådan speciell karaktär var i förra veckan. I amerikansk media skulle en sådan karaktär beskrivas som en ’Karen’. Alltså en (ofta kvinnlig, vit, medelålders-) person som med breda penseldrag kan beskrivas som en ganska outhärdlig person som lägger sig i hur andra lever sina liv.

Som en kille i storlek XXL försöker jag ta så lite plats som möjligt på bussen och slår mig ner för att underlätta den onda rygg som tillhör min 194 centimeter långa kropp efter många timmar i skolan. Jag har öronsnäckor men har ingen musik på. Denna kvinna tror att jag inte hör och kommenterar öppet om hur jag sitter ’feminint’ och ’som en kvinna’ eftersom jag sitter med benen i kors. Sedan fälls kommentarer om hur jag har en massiv kroppshydda och tar alldeles för mycket plats med alla mina centimeter och kilon.

Jag låtsas att jag inte hör men blir förundrad över kvinnans ord och funderar på hur just hennes agerande målar henne som karaktär. Att hon öppet försöker få medhör av andra personer på bussen för att understryka hennes åsikt. Denna lilla aktionen talar en del för vilken typ av person hon är och inte lika mycket om vem jag är som bara sitter där.

Jag önskar att jag hade sagt till, om inte för att inte låta henne fortsätta kommentera okända personers utseende, men jag väljer att inte göra det. En sådan person skulle bara gilla uppmärksamheten och aldrig ändra sin uppfattning.

Och så ser det tyvärr ut i samhället. Varje dag döms man för något som man inte kan förändra, och ibland är det så att man dömer sig själv. Genom att jämföra sig själv med det man ser på sociala medier och annan media. Det är bara mänskligt.

Svaret på hur man enklast kan motarbeta en sån här utveckling kanske är att försöka se efter vilka ens egna värderingar är. Jag tar inte åt mig att någon tycker att jag är lång och stor för att jag vet att jag är lång och stor. Processen dit är jobbigt men den är så jävla värd det.

Såhär säger studenten Miranda Widdgård om kroppshets

Related posts