Nyheter 

Ny anstalt kan byggas i Jönköping

Kriminalvården planerar för 3400 nya platser på anstalter och häkten till år 2030. 400 av dessa platser är tänkta till en ny anstalt som Kriminalvården vill placera i region Öst, där Jönköping visat intresse och nu uppmärksammat en passande plats.

Kriminalvården gick ut tidigare i år att de planerar för en ny anstalt till region Öst vilket innebär från Jönköping till Norrköping. Planen är att till år 2030 skall det finnas upp mot 3400 fler platser på anstalter och häkten. De kommuner som visat intresse i Jönköpings län är Aneby, Eksjö, Jönköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo samt Boxholm och Norrköping i Östergötland.
Jönköping har nu börjat kolla vart den nya anstalten kan tänkas byggas. Sven Rydell, näringslivschef i Jönköpings kommun, föreslår att anstalten bör ligga söder om industriområdet Torsvik. Han påpekar också att Jönköping har goda kommunikationer och en dynamisk arbetsmarknad som ger Jönköping rätt förutsättningar för Kriminalvårdens nya satsning. Anstalten är planerad att ha 400 nya platser.
En av anledningarna till att så många kommuner har visat intresse för den nya anstalten är att det räknas med 300 till 400 jobbmöjligheter inom olika yrken samt både för högre utbildade samt personer med gymnasiekompetens.
Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetschef Björn Myrberg uppmärksammar också att det är oerhört sällsynt att en klient rymmer från en sluten anstalt och att deras säkerhet i och runt deras anläggningar är mycket hög.
Kriminalvården kommer senare i vinter höra av sig till de kommuner som de anser vara mest lämpliga för den nya anstalten. Efter att platsen har beslutats räknas anstalten vara klar för bruk om ungefär åtta år.

Related posts