Nyheter 

Hon lämnade Jönköping för att testa på livet i Oslo

Frida Johansson, 22, sitter och studerar på Oslo Metropolitan University.

Att studera utomlands är något som vissa studenter alltid drömt om, under tiden som det inte intresserad andra alls. Frida Johansson har beslutat om att studera i Norge, trots omständigheterna pågrund av pandemin. Med mycket arbete och förberedelser blir oftast utbytesterminer minnen för livet för många studenter. Nu får vi ta del av Fridas egna upplevelser kring förberedelserna och ankomst till sitt nya hemland. 


I september 2021 fick de studenter som velat göra en utbytestermin på Jönköping University sina antagningsbesked. Vårterminen 2022 är en valbar termin för de studenter som läser media- och kommunikationsvetenskap. Detta innebär att studenterna i större utsträckning kan påverka sin utbildning. Vissa elever väljer att studera utomlands, och andra studenter väljer bland flertalet kurser att studera i Sverige. En utav de studenter som åker iväg på utbytestermin är 22-årige Frida Johansson, som har valt att plugga på Oslo Metropolitan University i Norge. 

Frida Johansson har sedan länge velat bo i Oslo, antingen genom att studera eller arbeta. Hon berättar också att hon ser framtida jobbmöjligheter i Oslo och att utbytesterminen är en bra möjlighet för att känna på hur det är att bo där. Kanske blir det så att Frida redan till våren testar på att arbeta i den nya hemstaden. Frida berättar att hon gillar Norge som land, främst pågrund av landets natur. Förhoppningarna till våren är att få åka skidor och vandra vid sidan av plugget. Det har däremot inte bara varit roliga och spännande förberedelser inför flytten. 

”Jag har hela tiden varit taggad men samtligt lite nervös med tanke på att saker kan ändras på grund av Covid-19. Det har också varit väldigt mycket pappersarbete och dokument som ska fyllas i och fixas både med skola och boende.”

De studenter som valt att studera utomlands har förberett sig länge inför flytten. Det är många dokument och val som ska utföras. Studenterna behöver fylla i godkända kurser att läsa, söka godkända stipendier och en hel rad andra förberedelser. En annan sak som behövdes ordnas inför flytten till Oslo var att hitta en pålitlig person att hyra ut sin lägenhet i Jönköping till. Frida Johansson har valt att hyra ut sin studentlägenhet till en annan student under månaderna hon är borta. Några dagar innan jul packade Frida ihop alla sina tillhörigheter och städade lägenheten för en sista gång på väldigt länge. 

”Nästa gång jag flyttar kommer jag börja packa mycket tidigare, det tog sån tid” säger Frida och skrattar. 

Att packa saker för ett halvår är svårt. Det är många faktorer som spelar in, så som hur man ska få med sig allt, vad som kommer behövas och vad som kommer att få plats. Frida började leta boende i Oslo i god tid. Redan i oktober hade hon hittat ett boende som kändes bra. Hon kommer att bo i en studentlägenhet i Sogn Studentby, strax utanför Oslos centrum. I boendet har hon eget rum och toalett men delar kök med två norska tjejer. 


”Det känns skönt att ha sitt egna utrymme och kunna vara ifred. Samtidigt är det skönt att inte vara helt ensam utan också ha möjligheten att socialisera sig med tjejerna jag kommer dela kök med. Jag hoppas på att kunna lära känna dom och få nya kompisar den vägen, så detta boendet var verkligen perfekt!”

Frida Johansson startade år 2022 med att den 2 januari flytta till Oslo. Den nyblivna utbytesstudenten reste tillsammans med sina föräldrar i bil. 

”Resan gick jätte bra, vi stötte inte på några problem. Jag har fått så mycket hjälp av mina föräldrar, vilket gjorde resan mycket lättare!” 

När Frida Johansson anlände till Oslo var det krav på att genomföra test för Covid-19. Provsvaret visade i hennes fall negativt vilket gjorde att hon kunde fortsätta flytten utan vidare krav. 

Vid ankomst till den nya lägenheten blev Frida väl bemött av sina rumskompisar, som gav många förslag och tips på ställen som bör besöka. Dessutom är Frida väldigt nöjd med läget på det nya boendet. Efter att ha packat upp alla sina grejer och gjort lägenheten till sitt egna ställe, kändes det väldigt hemtrevligt. Frida tog med sig lite saker hemifrån och köpte övrig inredning när hon anlände till Oslo. 


Bild på Fridas nya lägenhet i Sogn Studentby, utanför Oslos stadskärna.

Under Fridas första dagar i Oslo utforskade hon både skolan och stan. Första veckan handlade mest om att navigera sig runt för att hitta till platser och göra sig mer känd med sin nya hemstad. Även om flytten höll sig inom Norden var det en stor omställning. Enkla vardagssaker som att handla mat och åka kollektivt märkte Frida snabbt skiljde sig från Sverige.

Frida har också märkt av en större skillnad mellan Sverige och Norge vad gäller situationen kring Covid-19. Vid tidpunkt till flytten hade Norge mer strikta riktlinjer pågrund av coronaviruset än vad Sverige hade. 

”Det är ganska stor skillnad på restriktioner i jämförelse med Sverige. Bland annat måste man bära munskydd på i princip alla offentliga platser. Flera restauranger är igenstängda och det är alkoholstopp i hela landet.”


Terminstarten kommer dessutom ske via distansundervisning och nya besked kring skolan kommer några veckor in på terminen. Fridas förhoppningar är att kunna återgå till campus om ett tag. Däremot kommer en del av skolans lokaler hållas öppet, så som bibliotek och caféer, vilket Frida kommer utnyttja i den mån det går. 

Det känns roligt och spännande att äntligen ha flyttat. Jag ser fram emot att träffa nya människor, uppleva nya saker och lära mig norska. Jag tror absolut att detta kommer bli en väldigt rolig och lärorik period! 

Related posts