Nöje 

Nu börjar arbetet mot det nya badet: Väntas stå klart 2029

Nu startas arbetet mot det nya Rosenlundsbadet i centrala Jönköping. Under måndagen påbörjades rivningsarbetet och det nya badet väntas stå klart 2029. Målet är att locka över en halv miljon besökare varje år. 

Det var 2019 som beslutet om att bygga ett nytt badhus i Jönköping fattades och nu i veckan tog arbetet fart. I måndags påbörjades rivningen av utomhusbassängen och det förväntas vara klart till mitten av december. Målet är att locka över en halv miljon besökare varje år och säkra att det finns tillräcklig vattenyta inomhus i Jönköpings kommun. Enligt detaljplanen ska det nya badet uppföras i närheten av det gamla och när det är klart rivs det nuvarande Rosenlundsbadet. 

-Detta är för att skolans lagstadgade simundervisning ska kunna bedrivas samt att föreningsliv och privatpersoner ska kunna simträna i ändamålsenliga lokaler, säger projektledare Björn Larsson om målet med det nya badhuset. 

Så kommer Rosenlundsbadet drivas fram tills 2029

Det nya badhuset kommer byggas bredvid Rosenlundsbadet och kommer därmed inte påverka tillgängligheten till det gamla badet. Utebassängen kommer dock förbli avstängd fram tills att det nya badet står klart. Under byggnationen och rivningen kommer därmed det gamla badhuset, förutom utebassängerna, vara öppet som vanligt. 

-Det gamla badet kommer inte vara stängt på annat sätt än under ett vanligt driftår. Det är ett helt nytt badhus. Inte en renovering eller tillbyggnad till det som redan finns. Därför kommer privatpersoner och skolors undervisning inte påverkas av byggnationen, uppger Kristina von Oelreich, kommunikatör för Jönköpings kommun. 

Så påverkas närområdet av nybyggnationen

Under rivningsperioden kommer närområdet påverkas av byggarbetet. Tung trafik och förändringar i linjetrafiken är det som främst påverkas. Både busshållplatserna, infarts-/pendlingsparkeringen samt gång- och cykelvägarna vid Elmia kommer förbli avstängda eftersom delar av det nya badet kommer byggas där. Dessutom, fram tills mitten av december 2024 kommer även parkeringar i närområdet påverkas och vissa kommer vara helt avstängda. 

-Det är ett spännande projekt och vår vision för det nya badet kommer gå i mål 2029, avslutar Björn Larsson med.

Bild: Laura K

Related posts